Domate të mbushura greke

Kemi dhënë recetën për kunguj të mbushur, dhe kemi dashur prej kohësh t’ju japim edhe recetën e një tjetër tave me perime të mbushura. Jo, nuk janë specat, e as patëllxhanët, por domatet. Siç do ta zbuloni, mund të jenë një enë mbajtëse mjaft e shijshme për mbushje. Në fund të fundit, ku futet domatja në mes, çdo gjë bëhet më e mirë! Edhe më të vegjëlit në moshë vështirë t’i bëjnë naze, siç mund t’i bëjnë kungullit apo patëllxhanit.

Normalisht, mbushja përfshin mish, por edhe salcë beshamel, recetën e së cilës e kemi bashkangjitur më poshtë. Zakonisht shërbehet edhe si meze, por kjo recetë vjen me paralajmërimin “Një domate e mbushur shërbehet si antipastë, dy shërbejnë si pjatë e parë”. Mishi është “fajtori” në këtë mes.

Të gjithë përbërësit e tjerë të mbushjes janë tejet bazikë dhe me siguri ju gjendjen në kuzhinë, ndaj mund ta provoni këtë gatim që tani!

 

Përbërësit

6 domate të pjekura, por të forta

300 gr mish i grirë

1 qepë e grirë

250 ml salcë beshamel (receta ndodhet këtu)

1 gjethe dafinë

2-3 rrënjë karafili

gjysmë gote verë e bardhë

3-4 lugë vaj ulliri

kripë

 

Përgatitja

  1. Hiquni bishtat domateve, zbrazini nga farat dhe tuli, hidhuni pak kripë dhe vërini përmbys që të kullojnë.
  2. Në një tigan, skuqni qepën me vaj ulliri, shtoni mish, fërgojini pak sa të marrin ngjyrë dhe shuajini me verë të bardhë, përpara se të hidhni tulin e hequr të domateve.
  3. Shtojini përzierjes gjethen e dafinës dhe rrënjët e karafilit, provojeni për kripë dhe shtojini sipas shijes tuaj, ndërsa lini gjithçka të gatuhet në zjarr mesatar, duke përzier herë pas here, derisa të mpaket dhe të mblidhet.
  4. Me mbushjen e përgatitur mbushni domatet e qëruara, vendosini në një tavë pjekjeje dhe mbulojini domatet me salcën beshamel. Piqini në furrë me 200 gradë derisa të tkurren dhe lëshojnë aromën dhe shijen e tyre.

Tags:

Shendetshmerisht
  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

Kruasant: Metoda e shkurtër

A mund të biem të gjithë dakord që kruasantët janë ushqimi i përkryer për ...

Kek Energjik me Kumblla dhe Arre Kokosi

Mengjesi eshte nje nder vaktet me te rendesishme qe duhet marre parasysh. Ca njerez ...

Thai Chicken Wings

Hot summers and steamy afternoons after work are the 101 for beers and bar ...

Si të përgatisim xaxiqi

Zor se ka shqiptar që nuk e njeh këtë “salcë”, ardhur nga shteti fqinj ...

Pasta me Domate te fresketa, Borzilok & Parmesan

Kjo eshte nje nga ato recetat e gjysheve dhe/ose ato pjatat me pasta al ...

Krem karamel

E quajmë krem karamel, por emri origjinal i kësaj ëmbëlsire është në fakt “flan”. ...