Brownie vegane (sërish të shijshme)

Kam konsideruar seriozisht që ta provoj kuzhinën vegane, me hovin që ka marrë vitet e fundit. Mbase është një dietë ushqimore shumë e tepruar, me mungesën e mishit, qumështit, vezëve, gjalpit, mjaltit etj., por me sa më kanë parë sytë, gatimet e tyre duken të shijshme.

Thonë që dieta vegane ka shumë anë pozitive, dhe trupi më tepër përfiton se sa vuan nga ndërprerja e mishrave dhe produkteve shtazore. Mbase është e vërtetë, por duhet të studioj më tepër mbi këtë çështje.

Megjithatë, ka edhe të tjera përfitime në këtë mes: mendoni se sa priten shpenzimet mujore, kur nuk përfshin mish në listën e pazareve. Po ashtu, duhet vërtet të rris sasinë e perimeve dhe frutave që konsumoj.

Natyrisht pastaj, ndihesh mirë kur nuk po ha diçka tjetër që dikur ishte e gjallë. I keni parasysh ato videot në Youtube, ku i vënë njerëzit të hanë pulë të skuqur, dhe pastaj u sjellin zogj pushverdhë pule që t’i përkëdhelin? Ndihesh pakëz keq dhe i rimendon zgjedhjet e tua ushqimore, ma merr mendja.

Kalimi nga gjithçkangrënës në vegan nuk është aspak i lehtë, ndaj e nisim me një ëmbëlsirë vegane, si fillim. Mund të ketë të njëjtën shije me ëmbëlsirën reale, në mos më të mirë!

 

Përbërësit (për 4-6 veta)

200 gr sheqer i bardhë

200 gr sheqer kaf

100 gr kakao e hidhur pluhur

120 ml vaj

½ lugë çaji sodë buke

2 lugë çaji ekstrakt vaniljeje

1 lugë çaji kripë

200 gr miell

200 ml ujë

150 gr arra të copëtuara

150 gr copëza çokollatë (e zezë)

Përgatitja

  1. Shtoni në një tas sheqerin e bardhë, sheqerin kaf, kakaon e hidhur, vajin, sodën e bukës, ekstraktin e vaniljes dhe kripën (pra 7 përbërësit e parë), dhe përziejini derisa të bëhet masë homogjene.
  2. Shtoni më pas miellin dhe ujin dhe përziejini sërish, derisa të bëhet një masë kremoze.
  3. Shtoni arrat e copëtuara dhe copëzat e çokollatës dhe përziejini sërish.
  4. Hidheni brumin në një tavë të thellë katrore ku të keni vendosur letër furre (mos përdorni gjalpë!), dhe piqeni me 180 gradë për 12-15 minuta. Lëreni të ftohet dhe shërbejeni në copa.

Tags:

Shendetshmerisht
  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

Patate krokante te furres me burrata

Fundjavat e gjata ne kete pjese te botes kane nje gje themelore qe u ...

Pene me bizele dhe gjalp fragrant erezash

Tani eshte fiks koha e ereezave te fresketa dhe te gjelbra! Perdoreni ne avantazhin ...

Fettuccine me pule dhe salce alfredo

Nje nder gjerat me interesante dhe te thjeshta per te gatuar jane pastat dhe ...

Përtej kufijve: Lukumadhe

Kemi mbuluar plot ëmbëlsira nga shtete rreth e rrotull botës, afër apo larg, por ...