Nuk e di në mendoni njëlloj, por personalisht jam tejet nazelie kur vjen puna te byreku dhe mbushja e tij. Byrekun me spinaq e shmang, ndërsa e ha atë me presh. Byrekun me gjizë, megjithëse duket zgjedhje krejt e sigurt, e kam me ditë, herë e konsumoj, e herë jo. Varet edhe se sa e uritur jam. Byrek me mish në kushte shtëpie kemi vite që nuk bëjmë, ndërsa një mbushje e re që ka filluar të më futet në zemër, është mbushja me kungull, i madh e i verdhë, mes petëve të byrekut. Mamaja ime e bën byrekun me kungull të ëmbëlsuar me sheqer, por mund të zgjidhni ta bëni dhe të kripur, me thërrime djathi të bardhë.

Është tmerrësisht e lehtë të bësh byrek ditët e sotme, sidomos nëse nuk keni durim t’u hyni petave nga fillimi. Vetëm me dy pako peta sfoliat dhe një renditje petë-mbushje-petë, siguruat kështu drekën për nesër.

Tani që e mendoj, mbase duhet të hapim edhe një rubrikë “Byrek”, duke qenë se është një gatim tradicional tmerrësisht popullor në Shqipëri. Mund të konsumosh pjata të shtrenjta me apostrof në emër, ama gjen gjithnjë një vend në zemrën dhe stomakun tënd për një copë të mirë byreku.

Përbërësit (për 4 persona)
2 pako petë sfoliat (ne përdorim petat “AK”)
1 kungull mesatar (rreth 1 kg)
8-10 lugë sheqer
2 lugë gjalpë i shkrirë
1 vezë

 

Përgatitja
1. Grijeni kungullin në rende të mëdha dhe përziejeni mirë me sheqerin. Lëreni kungullin me sheqer të kullojë lëng, të cilin do ta përdorni më vonë. Kur lëngu të jetë lëshuar, brenda 15-20 minutash, ndani kungullin nga lëngu dhe thajeni paksa me letër kuzhine, pasi nuk duam të qullosë petët.
2. Shtroni njërën petë sfoliat në një tavë të madhe pjekjeje. Shtroni sipër petës kungullin me sheqer, spërkateni kungullin me gjalpin e shkrirë dhe vendosini sipër petën tjetër, duke e puthitur mirë, por pa e ngjeshur shumë. Shtoni vezën te lëngu i lëshuar, rrihini mirë bashkë, dhe me një furcë lyeni petën e sipërme, pa e lagur shumë.
3. Futeni tavën në furrë me 200 gradë dhe piqeni derisa të marrë ngjyrë të artë dhe të jetë pjekur si lart, ashtu edhe poshtë, duke e kontrolluar herë pas here.

Tags:

Shendetshmerisht
  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

Zupa emiliane

E quajmë zupë emiliane, por vetë italianët e quajnë “zuppa inglese”, pra zupa angleze ...

Kek me arra dhe shërbet

Kam një pyetje shumë të rëndësishme për ju: A mund të quhet një gatim ...

Brownie me dopio çokollatë

“Të hash e të vdesësh”… dhe nuk ka gjë që të shkakton vdekje më ...

Çyreku i Pashkëve

Vite më parë, për njëfarë kohe, mamaja e kishte zakon të na blinte çyrek ...

Speciale: Cheesecake Edicioni 1 – Versioni Klasik

Embelsirat jane NONA!  Cheesecake eshte fenomenal. Si fillim do ta nisim me nje recete ...

Kek me cokollate per 2 minuta

Embelsirat jane pak te veshtira ne mendjen time keshtu qe embelsirat e vetme qe ...