Spaghetti “Puttanesca” (paturpësisht të shijshme)

Nuk dihet origjina e emrit të kësaj paste popullore italiane, por mbase ka të bëjë me faktin që është një pjatë “djegëse”, që domosdoshmërisht të bën t’i lëshosh nja dy sharje nën zë.

Një tjetër histori e lidh këtë salcë me prostitutat e rrugës në Mesjetë, të cilat kërkonin makarona me salcë të bollshme, kalorike, pasi u duhej të bënin “xhiron” rrotull qytetit, në kërkim të klientëve. Në fakt, ka disa histori të kësaj pjate në lidhje me prostitucionin.

Ajo çfarë dihet me siguri ama, është që kemi të bëjmë me një pjatë paturpësisht të shijshme.

 

Përbërësit

500 gr domate të pjekura

250 gr ullinj të zinj

2 lugë vaj ulliri

2 thelpinj hudhër

Gjysmë luge spec djegës i bluar

4 fileto peshku açuge (opsionale)

Kripë, piper

400 gr makarona spageti

 

Përgatitja

  1. Qëroni domatet dhe pritini në copa. Ullinjve hiquni bërthamat dhe copëtoni ¾ e sasisë së tyre.
  2. Në një tigan, nxehni vajin dhe skuqni hudhrën, specin djegës. Hudhrën hiqeni nga tigani kur të zverdhet.
  3. Shtoni peshkun açuge nëse doni dhe rrotullojini në vaj derisa të treten fare. Shtoni ullinjtë dhe domatet. Hidhni kripë e piper sipas shijes. Përzieni gjithçka derisa të bëhet salcë.
  4. Zieni makaronat, hidhini në një pjatancë të madhe dhe shtojuni sipër salcën.

Tags:

Shendetshmerisht
  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

Tosti me i mire ne bote – Tost me Avokado

Kjo recete ska as shkence as as njohuri te zgjeruara ne fushen e kulinarise. ...

Djuner Pitka – Sandwici bullgar me epik qe ekziston

Bullgaria, si shume vende te ballkanit (duke perfshire dhe ne e) krenohemi per disa ...

S’mores: Biskota, marshmallow dhe çokollatë

Ne shqiptarët s’e kemi fort të përhapur kulturën e kampingut, dhe aq më pak ...

Pasta me spinaq dhe domate ne nje tigan

Ditet e javes jane perhere te veshtira per te gatuar dhe per te gjetur ...

Rizoto me djathë Gorgonzola

Vazhdojmë të pasurojmë rubrikën “Rizoto” me një tjetër pjatë të shijshme orizi, por ju ...