Si te gatuajme Shendetlie

Si te gatuajme shendetlie

Dyshoj te kete njeri qe mos ta dije se cfare eshte Shendetlia. Embelsire tradicionale e gatuar shume dashuri nga mamate dhe gjyshet tona dhe si e tille sduhet harruar asnjehere ne muajin dhjetor.

Per te pergatitur shendetlie na duhen :

  • 3 gota miell
  • 1 gote sheqer
  • 4 luge gjelle mjalt
  • 3 kokrra veze (rruajme nje te verdhe vecant)
  • 1/2 luge caji maja
  • 2 luge caji vanilje
  • 2 luge gjelle arra te thermuara
  • gjys gote uje (i shkrire dhe i ftohur)
  • 4 luge gjelle gjalp
  • sherbete
    • 3 gota uje
    • 2 1/2 gota sheqer
    • kanelle
    • arremyshk (nutmeg)
    • star anise ( nqs keni)
    • Gjysem limoni ( shtrydhni gjysem e lengut ne nje gote perpara se te fusni ne sherbet qe mos te behet shume i tharte)

Ne nje tas perzjejme miellin , sheqerin, majan dhe vaniljen. Hapim nje hapesire ne mes dhe hedhim dy te verdha veze dhe 3 te bardha se bashku me sheqerin, majltin, gjalpin, arrat dhe ujin. E punojme derisa te jete formuar.

Ne taven qe do perdorim e ferkojme me gjalp qe mos ngjisi dhe e hapin masen ne menyre uniforme. Mos harrojme ta lyejme me te verdhen e vezes siperfaqen e shendetlies. E fusim ne furren e nxehur ne 200 grad per 30-35 minuta derisa siperfaqja te jete e kuqerremte ne kafe.

Gjate kesaj kohen pergatisim sherbetin. Ne nje tas hedhim ujin, sheqerin dhe errezat. E leme ne zjarr deri ne momentin qe do filloj te zjej, me pas e heqim dhe e leme te ftohet.

Kur shendetlia te jete pjekur e leme te ftohet dhe me pas shtojme sherbetin e vaket. Keshillohet te lihet te pakten 2 or qe sherbeti te thithet ose hajeni direkte se ashtu ja ka me shume lezeti.

Tags:

Shendetshmerisht
  • A fresh graduate with a really serious degree and a sense of humor. With a bunch of summer experiences working in Martha's Vineyard's kitchens and a royal love for food.

Ads

You May Also Like

Speciale: Cheesecake Edicioni 1 – Versioni Klasik

Embelsirat jane NONA!  Cheesecake eshte fenomenal. Si fillim do ta nisim me nje recete ...

Kek me çokollatë

Për plot 3 vite me radhë,  kur mamaja më pyeste se çfarë torte doja ...

Si të përgatisim reçel qershie

Nga të gjithë reçelnat që përgatit ime më, dhe ajo bën vërtet shumë, sepse ...

Ëmbëlsira me luleshtrydhe dhe maskarpone

Djathi e ka gjetur prej kohësh vendin e tij në ëmbëlsira, po të mendojmë ...