Si te gatuajme Shendetlie

Si te gatuajme shendetlie

Dyshoj te kete njeri qe mos ta dije se cfare eshte Shendetlia. Embelsire tradicionale e gatuar shume dashuri nga mamate dhe gjyshet tona dhe si e tille sduhet harruar asnjehere ne muajin dhjetor.

Per te pergatitur shendetlie na duhen :

  • 3 gota miell
  • 1 gote sheqer
  • 4 luge gjelle mjalt
  • 3 kokrra veze (rruajme nje te verdhe vecant)
  • 1/2 luge caji maja
  • 2 luge caji vanilje
  • 2 luge gjelle arra te thermuara
  • gjys gote uje (i shkrire dhe i ftohur)
  • 4 luge gjelle gjalp
  • sherbete
    • 3 gota uje
    • 2 1/2 gota sheqer
    • kanelle
    • arremyshk (nutmeg)
    • star anise ( nqs keni)
    • Gjysem limoni ( shtrydhni gjysem e lengut ne nje gote perpara se te fusni ne sherbet qe mos te behet shume i tharte)

Ne nje tas perzjejme miellin , sheqerin, majan dhe vaniljen. Hapim nje hapesire ne mes dhe hedhim dy te verdha veze dhe 3 te bardha se bashku me sheqerin, majltin, gjalpin, arrat dhe ujin. E punojme derisa te jete formuar.

Ne taven qe do perdorim e ferkojme me gjalp qe mos ngjisi dhe e hapin masen ne menyre uniforme. Mos harrojme ta lyejme me te verdhen e vezes siperfaqen e shendetlies. E fusim ne furren e nxehur ne 200 grad per 30-35 minuta derisa siperfaqja te jete e kuqerremte ne kafe.

Gjate kesaj kohen pergatisim sherbetin. Ne nje tas hedhim ujin, sheqerin dhe errezat. E leme ne zjarr deri ne momentin qe do filloj te zjej, me pas e heqim dhe e leme te ftohet.

Kur shendetlia te jete pjekur e leme te ftohet dhe me pas shtojme sherbetin e vaket. Keshillohet te lihet te pakten 2 or qe sherbeti te thithet ose hajeni direkte se ashtu ja ka me shume lezeti.

Tags:

Shendetshmerisht
  • A fresh graduate with a really serious degree and a sense of humor. With a bunch of summer experiences working in Martha's Vineyard's kitchens and a royal love for food.

Ads

You May Also Like

Pancakes me Kungulleshka

Me qene se eshte sezoni, le te rekomandojme disa receta sezonale. Kungulleshkat jane ato perime ...

Linguine qe kafshojne me ullinj, kaperi dhe achuge

Zakonisht makaronat ne kemi nje “strukture” qe perdorim – makarona, salce domatesh dhe gjera ...

Tortë me gjizë dhe fruta pylli

Receta e sotme nuk kërkon fort mund për t’u përgatitur, po të përjashtojmë pandispanjën ...

6 gabimet qe mund te shmangim gjate gatimit te salmonit

Sot per dreke hengra nje super fileto salmoni dhe mu kujtuan keto detaje mbi ...

Burrata Crispy Baked Patatoes

Long weekend ahead and there is something that we lack in this region – ...