Si per jave te mbare nje sallate persembari. E ardhur nga lindja e mesme dhe karakteristike e kuzhines lebanese, palestineze, jordaneze dhe siriane. E ndryshme pak nga tabuleh pasi te gjitha perberesit jane te prera trashe ose te shtypura(lexo “fatt” ne arabisht, ose dicka e tille, eshte “shtypur”). E shendetshme mjaftueshem dhe I jep nje shije karakteristike hidhtesia e sumac-ut.
Per salcen
- 4 luge kafe sumac i trazuar ne 4 luge kafeje uje te ngrohte per 15 minuta.
- 3 luge ose pak me shume leng limoni I fresket
- Disa luge leng shege
- 2 hudhra te shtypura
- 2 luge kafe ose dhe pak me shume uthull vere te bardhe (uthulla qe eshte e bardhe 😛 )
- ¾ gote vaj ulliri
- kripe
Per sallaten
- 2 Pite, te tostuara ne tigan dhe te prera ne cop ate vogla
- ¼ gote vaj ulliri
- Kripe
- Per sallaten
- 2 pite nga ato per sufllaqet, te tostuara ne tigan dhe te prera ne cop ate vogla
- 3 domate te mesme te prera ne kubike ose 4 gota pomodorini te prera ne mes
- 400 gram (ose 2) kastraveca te prera
- 6 qepe te njoma te prera holle
- Sallaturina – Zgjedhjen bejeni vete por jane ato mixet tek conad qe jane goxha te kendshme dhe skane dhimbje koke.
- Majdanoz I fresket
- Gjethe mente e fresket
- Pak sumac
Para se ta nisim, me lejoni tu shpjegoj pak per sumac – e gjeni neper neranxi dhe eshte e kuqeremte. Nese nuk keni nje alternative eshte zesti I nje limoni I kombinuar me kripe dhe piper te zi.
Per te bere salcen siper:
Kombinoni: sumacun ne lengun e ngrohte, 2 luge te vogla leng lumoni, 1 luge te vogla leng shege, hudhren, dhe pak mente ne nje tas te vogel. Duke I rrahur avash avash, hidhni vajin ne menyre graduale deri sa te kombinohen mire. Marinojeni me kripe, shtoni pak leng limoni, pjesen e mbetur te lengut te sheges dhe nese deshironi pak uthull (ne varesi te athtesise qe deshironi)
Per sallate:
Me pak vaj ulliri dhe kriper marinoni copat e pites. Kjo e ndihmon qe mos zbutet kur ta kombinoni me salcen ne sallte – Teper I rendesishem si hap!
Kombinoni te gjitha ingredeientet e sallates dhe shtoni trecerekun e salces duke I miksuar mire. Shtoni extra salce nese e shihni te nevojshme, marinojeni me kripe, shtoni pitet, trazojeni nje here dhe hidhini pak sumac siper nese deshironi