Pjata te shendetshme nga lindja: Sallata Fatush

Si per jave te mbare nje sallate persembari. E ardhur nga lindja e mesme dhe karakteristike e kuzhines lebanese, palestineze, jordaneze dhe siriane. E ndryshme pak nga tabuleh pasi te gjitha perberesit jane te prera trashe ose te shtypura(lexo “fatt” ne arabisht, ose dicka e tille, eshte “shtypur”). E shendetshme mjaftueshem dhe I jep nje shije karakteristike hidhtesia e sumac-ut.

Per salcen

  • 4 luge kafe sumac i trazuar ne 4 luge kafeje uje te ngrohte per 15 minuta.
  • 3 luge ose pak me shume leng limoni I fresket
  • Disa luge leng shege
  • 2 hudhra te shtypura
  • 2 luge kafe ose dhe pak me shume uthull vere te bardhe (uthulla qe eshte e bardhe 😛 )
  • ¾ gote vaj ulliri
  • kripe

Per sallaten

  • 2 Pite, te tostuara ne tigan dhe te prera ne cop ate vogla
  • ¼ gote vaj ulliri
  • Kripe
  • Per sallaten
  • 2 pite nga ato per sufllaqet, te tostuara ne tigan dhe te prera ne cop ate vogla
  • 3 domate te mesme te prera ne kubike ose 4 gota pomodorini te prera ne mes
  • 400 gram (ose 2) kastraveca te prera
  • 6 qepe te njoma te prera holle
  • Sallaturina – Zgjedhjen bejeni vete por jane ato mixet tek conad qe jane goxha te kendshme dhe skane dhimbje koke.
  • Majdanoz I fresket
  • Gjethe mente e fresket
  • Pak sumac

Para se ta nisim, me lejoni tu shpjegoj pak per sumac – e gjeni neper neranxi dhe eshte e kuqeremte. Nese nuk keni nje alternative eshte zesti I nje limoni I kombinuar me kripe dhe piper te zi.

Per te bere salcen siper:

Kombinoni: sumacun ne lengun e ngrohte, 2 luge te vogla leng lumoni, 1 luge te vogla leng shege, hudhren, dhe pak mente ne nje tas te vogel. Duke I rrahur avash avash, hidhni vajin ne menyre graduale deri sa te kombinohen mire. Marinojeni me kripe, shtoni pak leng limoni, pjesen e mbetur te lengut te sheges dhe nese deshironi pak uthull (ne varesi te athtesise qe deshironi)

Per sallate:

Me pak vaj ulliri dhe kriper marinoni copat e pites. Kjo e ndihmon qe mos zbutet kur ta kombinoni me salcen ne sallte – Teper I rendesishem si hap!

Kombinoni te gjitha ingredeientet e sallates dhe shtoni trecerekun e salces duke I miksuar mire. Shtoni extra salce nese e shihni te nevojshme, marinojeni me kripe, shtoni pitet, trazojeni nje here dhe hidhini pak sumac siper nese deshironi

 

Tags:

Shendetshmerisht
  • Incognito Chef

    In house chef

    Food enthusiast - your average corporate career junkie with some weird taste in food. Tasty healthy food that can be done quickly, with the least amount of mess and easy breezy.

Ads