Pjata te shendetshme nga lindja: Sallata Fatush

Si per jave te mbare nje sallate persembari. E ardhur nga lindja e mesme dhe karakteristike e kuzhines lebanese, palestineze, jordaneze dhe siriane. E ndryshme pak nga tabuleh pasi te gjitha perberesit jane te prera trashe ose te shtypura(lexo “fatt” ne arabisht, ose dicka e tille, eshte “shtypur”). E shendetshme mjaftueshem dhe I jep nje shije karakteristike hidhtesia e sumac-ut.

Per salcen

  • 4 luge kafe sumac i trazuar ne 4 luge kafeje uje te ngrohte per 15 minuta.
  • 3 luge ose pak me shume leng limoni I fresket
  • Disa luge leng shege
  • 2 hudhra te shtypura
  • 2 luge kafe ose dhe pak me shume uthull vere te bardhe (uthulla qe eshte e bardhe 😛 )
  • ¾ gote vaj ulliri
  • kripe

Per sallaten

  • 2 Pite, te tostuara ne tigan dhe te prera ne cop ate vogla
  • ¼ gote vaj ulliri
  • Kripe
  • Per sallaten
  • 2 pite nga ato per sufllaqet, te tostuara ne tigan dhe te prera ne cop ate vogla
  • 3 domate te mesme te prera ne kubike ose 4 gota pomodorini te prera ne mes
  • 400 gram (ose 2) kastraveca te prera
  • 6 qepe te njoma te prera holle
  • Sallaturina – Zgjedhjen bejeni vete por jane ato mixet tek conad qe jane goxha te kendshme dhe skane dhimbje koke.
  • Majdanoz I fresket
  • Gjethe mente e fresket
  • Pak sumac

Para se ta nisim, me lejoni tu shpjegoj pak per sumac – e gjeni neper neranxi dhe eshte e kuqeremte. Nese nuk keni nje alternative eshte zesti I nje limoni I kombinuar me kripe dhe piper te zi.

Per te bere salcen siper:

Kombinoni: sumacun ne lengun e ngrohte, 2 luge te vogla leng lumoni, 1 luge te vogla leng shege, hudhren, dhe pak mente ne nje tas te vogel. Duke I rrahur avash avash, hidhni vajin ne menyre graduale deri sa te kombinohen mire. Marinojeni me kripe, shtoni pak leng limoni, pjesen e mbetur te lengut te sheges dhe nese deshironi pak uthull (ne varesi te athtesise qe deshironi)

Per sallate:

Me pak vaj ulliri dhe kriper marinoni copat e pites. Kjo e ndihmon qe mos zbutet kur ta kombinoni me salcen ne sallte – Teper I rendesishem si hap!

Kombinoni te gjitha ingredeientet e sallates dhe shtoni trecerekun e salces duke I miksuar mire. Shtoni extra salce nese e shihni te nevojshme, marinojeni me kripe, shtoni pitet, trazojeni nje here dhe hidhini pak sumac siper nese deshironi

 

Tags:

Shendetshmerisht
  • Incognito Chef

    In house chef

    Food enthusiast - your average corporate career junkie with some weird taste in food. Tasty healthy food that can be done quickly, with the least amount of mess and easy breezy.

Ads

You May Also Like

Te gatuash per veten: Seria 4 – Merr dreken me vete

Te marresh buke me vete, e thene ne shqip i jep nje konotacion aq ...

Vegan Raw Carob bon-bons

This is one of the easiest recipes for bon-bons with carob powder out there! ...

Receta bazike: Pulë e skuqur

E hasa këtë recetë me emrin Pula “Maryland”, dhe  ekziston vërtet një gatim i ...

3 Pasta verore qe kemi pritur gjithe vitin per ti bere

Gjate veres jane teresisht normale pushimet verdalle, dhe ku ka me mire nese jeni ...

Aperol Spritz me Grapefruit & Vodka

Nje nder aperitivet kryesore italiane dhe nje nder gotat e preferuara edhe neper baret ...

Chocolate ganache – E Embel si mamka.

Dita e 8 Marsit eshte nje dite sado e kendshme qe I blehen lule ...