Crème brûlée (Krem i djegur)

Është e pamundur të mos e keni hasur këtë ëmbëlsirë!

Mund ta keni parë në foto Instagrami, nëpër ato faqet me miliona followers, plot ushqime të shijshme (ç’do bënim pa to?).

Mund edhe të keni parë filmin “Amelie”, ku personazhja kryesore, si një franceze e vërtetë, e ka kënaqësi jete të thyejë karamelin e fortë krijuar në kremin e ngjashëm me krem karamelin, por pak më tepër teatral se ai.

Nëse nuk e dini ende, “creme brulee” do të thotë “krem i djegur”.

Me që ra fjala, po e shkruaj emrin pa gjithë ato thekse e simbole, sepse askush nuk e mban mend çfarë vendoset ku.

 

Përbërësit (për 6 veta)

2 vezë të plota + 7 të verdha vezësh

160 gr sheqer

600 ml ajkë

sheqer panxhari për të djegur kremin

 

 

Përgatitja

  1. Rrihni vezët dhe të verdhat e vezëve me sheqer derisa të ngurtësohen dhe shkrijini me ajkë të nxehur më parë në zjarr. Ndajeni përzierjen në tasët e kremit duke e filtruar me kulluese, dhe sistemojini tasët në një tavë të veshur me letër kuzhine.
  2. Mbushni tavën me ujë deri në 3/4 e tasave dhe piqini në furrën e nxehtë në 180 gradë, për afro 1 orë. Nxirreni tavën nga furra, lëreni kremin të mpikset dhe futeni në frigorifer për 3 orë.
  3. Kur ta shërbeni, spërkatni secilin krem me sheqer panxhari dhe digjeni sheqerin me çakmak kuzhine, ose futini në furrën e nxehtë duke e mbajtur hapur kapakun, derisa sheqeri të bëhet si karamele.

Shërbejeni creme brulee-n të ftohtë direkt në tas.

Tags:

Shendetshmerisht
  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

U perpoqa te haja shendetshem ne restorantet e Tiranes.

Tirane moj tirane…nje pjate e servirur e nxehte dhe pa perime, e marinuar me ...

Amaretat, biskotat “cute”

Për çaj, për kafe, apo thjesht për të thyer atë urinë e mesnatës, që ...

Linguine ne tigan

Përbërësit: Gjysma e një paketë makarona linguine ose ndonjë lloj tjetër makarona qe ju ...

Spinaq me qiqra dhe veze te skuqur

Sot, si para ose gjate plakave te marsit – eshte fiks koha per dicka ...

Zabaglione me luleshtrydhe

Zabaglione, kjo ëmbëlsirë italiane, është tejet elegante si në prezantim, ashtu edhe në shije. ...

krahe pule krokante

Krahe pule krokante ne air fryer me salce pikante

Krahet e pules krokante, ose ndryshe fried chicken, jane nje recete qe cdokush ka ...