Tortë fshati me mollë

Versunkener Apfelkuche – apo tortë me mollë të zhytur është një kek tradicional gjerman, dhe emri i ëmbëlsirës e përshkruan më së miri strukturën e saj.

Jo vetëm që është një tortë unike, por edhe mjaft e thjeshtë në përgatitje, me përbërës të zakonshëm  dhe shumë e shijshme. Kështu që, edhe nëse nuk ndiheni plotësisht të sigurt në gatim, me këtë ëmbëlsirë rrezikoni pa frikë.

Keni rastin të jeni edhe krijues me dizenjon e tortës!

 

Përbërësit

125 gr gjalpë

100 gr sheqer

lëvorja e grirë e një limoni

2 vezë

pak kripë

220 gr miell (tipi 00)

5 lugë qumësht

1 pako maja pluhur

4 mollë të barabarta

lëng limoni

xhelatinë kajsie

 

Përgatitja

  1. Rriheni gjalpin me sheqer dhe lëvore limoni të grirë (vetëm pjesën e verdhë, pa kaluar te shtresa e bardhë), derisa të bëhet krem.
  2. Shtoni vezët një nga një duke vazhduar rrahjen, dhe më pas shtoni kripë, miell të situr, qumësht dhe në fund majanë. Përziejini mirë, që të bëhet një masë e njëtrajtshme.
  3. Hidheni brumin në një tavë rrethore të bërë me gjalpë e pak miell.
  4. Qërojini mollët, ndajini përgjysmë. Hiquni gjysmave farat. Spërkatini mollët me lëngun e limonit që të mos nxihen, dhe bëjuni prerje paralele në sipërfaqe, lehtë, për t’u dhënë dizenjo. Mund të bëni edhe prerje kuadrate, pra me viza horizontale dhe vertikale, apo çfarëdo dizenjoje tjetër që ju vjen në mendje.
  5. Njërën gjysmë vëreni në qendër të brumit, pa e shtypur shumë, ndërsa gjysmat e tjera rreshtojini rreth gjysmës në mes. Brumi do të fryhet rreth mollëve dhe do të japë përshtytjen se mollët janë zhytur në të.
  6. Piqeni ëmbëlsirën në furrë me 180 gradë për 45 minuta. Kur torta të jetë pjekur, lyejeni sipërfaqen e saj me pak xhelatinë kajsish dhe shërbejeni.

Tags:

Shendetshmerisht
  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

Sallatë me oktapod

Me ardhjen e fundjavës vjen edhe koha për t’iu rikthyer gatimeve të detit, mbase ...

Salcat: Majonez me sriracha

Ne jeten tone (ose te pakten timen) nje pjese e rendesishme jane salcat qe ...

Biskota me çokollatë (perfekte për mëngjes)

Ua dëgjojmë shpesh amerikanëve si term “chocolate chip cookies”, dhe me shumë mundësi këto ...

Pankakes me kos dhe shege

Pankakes, petulla, whatever – I quajme si te doni. Te preferuarat e mija jane ...

Si të përgatisim reçel qershie

Nga të gjithë reçelnat që përgatit ime më, dhe ajo bën vërtet shumë, sepse ...

Si te bejme omleten perfekte

E keni parasysh kur do robi nje mengjes te thjeshte dhe shume te mire? ...