Kungulleshka të mbushura

Perimet e mbushura nuk janë pjatë e panjohur për ne, qofshin këto patëllxhanë, kunguj apo speca. Është gjithnjë e shijshme të hash harxhin brenda perimes-varkë, që ia shton edhe më tepër shijen gjatë pjekjes në furrë, dhe për më tepër, është si një surprizë e këndshme në brendësi të saj.

Megjithatë, nëse doni një drekë të shijshme e të ushqyeshme dhe me fare pak kalori, kungujt janë “ena” më e përshtatshme për harxhin me mish të grirë e oriz. Një racion me 2 kunguj përmban ku e ku më pak kalori se sa një racion patëllxhanë, le të themi, duke qenë se këta të fundit janë mjaft të yndyrshëm.

Tava me kunguj të mbushur është një pjatë mjaft  e përhapur edhe në Mesdhe, me origjinë nga Lindja e Mesme.

 

 

 

 

Një shkëputje e vogël: Nuk e di a i keni lexuar vëllimet “Një mijë e një netë”, por m’u kujtua ky pasazh nga përrallat e mrekullueshme arabe:

Derisa qenka puna kështu, – vërejti princesha, – duhet menduar qysh tani për përgatitjen e një dreke të denjë për madhërinë e tij dhe për këtë gjë është mirë të këshillohemi me zogun që flet; ndoshta ai do të na thotë ç’gjellë i pëlqejnë më shumë madhërisë së tij”.

Meqë princat e miratuan mendimin e saj, ajo u këshillua me zogun mënjanë, mbasi qenë larguar vëllezërit.

Zog, – i tha ajo, – sulltani po na nderon duke ardhur për të parë shtëpinë tonë dhe ne na duhet ta gostitim; na thuaj ç’duhet të bëjmë që ta kënaqim sa më shumë”.

E dashur ime zonjë, – u përgjigj zogu, – ti ke akçinj të mrekullueshëm: ata le t’i shkrinjë aftësitë e tyre, po në mënyrë të veçantë t’i përgatisin një pjatë me kungulleshka të mbushura me perla, të cilën duhet t’ia vësh përpara sulltanit si gjellën e parë e më të mirë.

Kungulleshka të mbushura me perla! – thirri princesha e habitur. – Ç’janë këto që thua, o zog? Një gjellë e tillë as është parë, as është dëgjuar! Sulltani mund ta sodisë si stoli, po ai do të ulet në tryezë për të ngrënë e jo për të soditur perlat. Madje edhe sikur të përdor të gjithë perlat që mund të kem, nuk do të mjaftojnë për të mbushur kungulleshkat.

E dashur ime zonjë, – shtoi zogu, – bëj si po të them dhe mos u bëj merak fare për të tjerat; do të bëhet si është më mirë…

 

 

 

Përbërësit (për 6 racione)

1 ½ kg kunguj të mëdhenj

750 gr mish i grirë

½ filxhan oriz

2 qepë mesatare të grira

kopër, kripë, piper

 

Përgatitja

  1. Pastroni dhe lani kungujt, ndajini në mes për t’i mbushur më lehtë dhe dy gjysmat gërryejini përbrenda duke u lënë një boshllëk.
  2. Në një tigan, skuqni qepët e grira, mishin dhe të brendshmet e nxjerra të kungujve. Shtojuni edhe kopër, kripë, piper gjatë skuqjes. Pasi të jenë bërë gati, hiqeni harxhin nga zjarri dhe shtoni edhe orizin.
  3. Me këtë mbushje, mbushni gjysmat e kungujve, por deri në ¾ e tyre. Shtrojini kungujt në një tavë dhe hidhini tavës ujë derisa kungujt të mbulohen paksa. Piqini në furrë me 200 gradë, duke i parë herë pas here. Kur njëra anë të jetë pjekur, kthejini në anën tjetër.

Ju bëfshin mirë!

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

Makarona “Amatriciana”

E kam provuar për herë të parë këtë recetë, kur restoranti “Pastaria” në Bllok ...

Kek Energjik me Kumblla dhe Arre Kokosi

Mengjesi eshte nje nder vaktet me te rendesishme qe duhet marre parasysh. Ca njerez ...

Luftë Cheesecake-sh/ Cheesecake japonez

Pas recetës së thjeshtë të cheesecake-ut amerikan, na vjen keq t’ju themi që keni ...

Domate të mbushura greke

Kemi dhënë recetën për kunguj të mbushur, dhe kemi dashur prej kohësh t’ju japim ...

Kruasant: Metoda e shkurtër

A mund të biem të gjithë dakord që kruasantët janë ushqimi i përkryer për ...