Jam njohur me këtë sallatë tipike italiane vite më parë, kur isha një çupkë 10-vjeçare. Situata ishte e tillë: Kushërira ime, më e vogël se unë, zor se pranonte ta fuste djathin në gojë, i çfarëdo lloji qoftë… me përjashtim të mocarelës. Në mos gabohem, me këtë kryeneçësi vazhdon edhe sot e kësaj dite.

Nuk e kuptova kurrë se çfarë nuk i pëlqente te djathi, duke qenë se unë jam tipi i personit që ha djathin me bukë, jo bukën me djathë. Po ashtu, mocarela më dukej e këndshme në pamje, si topth i bardhë e i butë që është, por jo edhe aq në shije. Ditët e sotme ama, ndonëse ende preferoj një sallatë të thjeshtë me domate dhe djathë të kripur lope apo dhie, kam mësuar ta kuptoj edhe bukurinë e një djathi të veçantë si mocarela.

Thënë kjo, duke qenë se kushërira nuk konsumonte djathë tjetër, në vend të sallatës greke që gjendet përhera në tryezën e shqiptarit, e ëma i përgatiste sallatë Kapri, dhe me kujdesin e dashurinë më të madhe. Nëse nuk e dini, sallata e Kaprit ka 3 përbërës thelbësore: domate, borzilok dhe djathë mocarela. Po të shihni ngjyrat, e kuqe, jeshile dhe e bardhë, e kuptoni që zëreni se po shihni dhe shijoni flamurin italian. Normalisht, nuk duhet të mungojë as kripa, pak piper, vaji i ullirit, dhe sidomos uthulla balsamike, perfekte për neutralitetin e mocarelës.

Më poshtë do t’ju japim 3 metoda se si mund ta përgatisni këtë sallatë.

 

Përbërësit (për 4-6 persona)
8 domate të mëdha të pjekura
gjysmë kg djathë mocarela
20 gjethe të mëdha borziloku, të copëtuara
kripë, piper, vaj ulliri, uthull balsamike

 

 

Përgatitja

Metoda e parë: Pritini domatet në feta 5 mm të trasha dhe vendosini në një pjatancë. Prisni mocarelën në feta në në të njëjtën trashësi dhe alternojini me domatet, duke futur midis tyre edhe gjethet e borzilokut. Ujdisini me kripë, piper, vaj ulliri dhe uthull balsamike sipas dëshirës tuaj (kujdes të mos e bëni shumë acidike).

Metoda e dytë: Prisni domatet në feta, por jo deri në fund, duke i lënë të lidhura me një pjesë të tulit, që të hapen si fizarmonikë. Midis prerjeve të domateve fusni feta të prera të mocarelës dhe gjethet e borzilokut. Spërkatini domatet me vaj ulliri, kripë dhe piper, uthull balsamike dhe shërbejini individualisht (nga 2 për person).

Metoda e tretë: Për këtë metodë në fakt, këshillohen më tepër domate qershizë, pra domatet kokërrvogël, me të cilat shoqërohet sallata e rukolës. Po ashtu, në vend të topthave të mëdhenj të mocarelës mund të gjeni në dyqane toptha të vegjël sa vetë domatet, që shiten të gatshëm. Në një tas fusni domatet të prera në gjysmë, topthat e mocarelës dhe gjethet e borzilokut të copëtuara. Ujdisini siç thamë më lart.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

Si te gatuajme Strudel me molle

Tashi qe po na afrohen dhe festat te gjithe duan ate gjene e embel ...

Si te gatuajme Shendetlie

Dyshoj te kete njeri qe mos ta dije se cfare eshte Shendetlia. Embelsire tradicionale ...

Pulë Satay me salcë kikirikësh

Nga emri ngjan si një pjatë “fancy”, apo jo? Mos u trembni! Pula Satay ...

Biskota të shkrifëta me gjalpë

Thonë që gjalpi është sekreti i jetës. Të paktën, kështu kam dëgjuar në filmin ...

Tutorial: Salads

Salads are so cool lately, so chic because so many people have made them ...

Receta klasike: Rizoto milanez

Nëse keni dëgjuar fjalën “rizoto”, padyshim që në një pikë të jetës tuaj mund ...