Zor se ka shqiptar që nuk e njeh këtë “salcë”, ardhur nga shteti fqinj Greqia. Qoftë e përhapur mbi piten e sufllaqes, qoftë lënë mënjanë në një pjatancë të vogël në tryezën e natës së Vitit të Ri, xaxiqi e ka gjetur vendin e tij edhe në Shqipëri. Mund të duket budallallëk ta bësh këtë pyetje, por a e njihni xaxiqin aq shumë sa ta përgatisni vetë?

Rrëmbeni kosin, kastravec, kopër, hudhër etj., sepse sot do të mësojmë recetën e tij. Mund ta shoqëroni xaxiqin me pite (receta ndodhet këtu), si dhe për të shoqëruar mishra të pjekur thjeshtë. Sigurisht, edhe një fetë bukë lyer me xaxiq është fantastike!

Për më tepër receta salcash, klikoni këtu.

Përbërësit
1 kastravec mesatar, i qëruar dhe i grirë hollë
2 thelbinj hudhër të grirë hollë
1 lugë vaj ulliri
500 gr kos
2 lugë kopër e grirë
1 lugë lëng limoni

Përgatitja
1. Përzieni thelbinjtë e hudhrës me vajin e ullirit. Po ashtu, kastravecit të grirë shtojini pak kripë dhe përziejini mirë. Kullojini kastravecit ujin që mund të ketë.
2. Shtoni kastravecin te hudhra me vaj, më pas hidhni gjithçka te kosi, duke përzier derisa të përhapen njëtrajtësisht.
3. Shtojini kosit koprën e grirë dhe lëngun e limonit, dhe përzieni gjithçka mirë.
4. Mbulojeni salcën me fletë celofani transparente dhe lëreni të ftohet në frigorifer për rreth 1 orë.

Tags:

Shendetshmerisht
  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads

You May Also Like

Strudel me molle

Si te gatuajme Strudel me molle

Tashi qe po na afrohen dhe festat te gjithe duan ate gjene e embel ...

Supë verore me domate

Në këtë vapë të nxehtë që ka pushtuar qytetin, që në qershor, imagjinoni më ...

Domate të mbushura greke

Kemi dhënë recetën për kunguj të mbushur, dhe kemi dashur prej kohësh t’ju japim ...

Nutella: Nepsllek i kombinuar

Gezuar diten e Nuteles! Ky post eshte me pak per gatimin se sa eshte ...

Banane të karamelizuara me mjaltë & arra

Është nga ëmbëlsirat më të thjeshta për t’u përgatitur, që ime më e ka ...

Panzanella me finok, laker te kuqe dhe ullinj

Me kete recete tipike si prej fshatrave italiane e cila praktikisht eshte nje sallate ...