Fasule te furres me paprika – Tavce Gravce e Maqedonise

Shpenzova nje darke ne Shkup dhe isha i interesuar te di cfare kane nje ushqim qe jane prakitkisht krenar. Ng ate gjithe qe pyeta verdalle, mua kjo me ngeli ne mendje (pervec musakase, qofteve, mishit te pjekur, byrekut etj etj etj etj qe I kemi ekzaktesisht njesoj), tavce gravce I afrohej maksimalisht taves me fasule pllaqi qe perdoret ne rajonin e korces (qe ngjitur jane…nuk eshte cudi…por kishte dicka ne pse perdorej…

I fokusuar ne ate qe prezanton, eshte nje pjate qe ska mish dhe produkte te qumeshtt dhe ne te njejten kohe ka nje concet te kendshem. Ne koherat e vjetra, fasulet vendoseshin ne furren me dru dhe gatuheshin gjithe naten per te qene gati ne dreken e dites tjeter. Kjo pjate perdoret si nje gje teper e rendesishme per tavolinen e vitit te ri, por une nuk shoh asnje arsye pse mos te hahet cdo dite tjeter.

Ju duhen:

  • 4 gota fasule te medha
  • pak uje
  • 3 luge vaj
  • 1 qepe e madhe, prere ne cop ate medha
  • 2 speca te kuq djeges te thate
  • kripe dhe piper
  • 1 rumbullake qepe e prere e trashe
  • majdanoz I prere holle
  • gjysem gote vaj (kjo extra)
  • 2 luge paprika

Pergatitja:

  • Vendosni fasulet ne nje tenxhere ose tigan te rende dhe mbulojini me uje. Shtoni 3 luge vaj, qepet dhe specat e kuqe te thata. Gatuajini fasulet per 1 ore e gjysem deri ne 2 ore me zjarr te mesem-larte. Ju mund te perdoni fasule te konservuara por me cme thane, nuk lejohet! Paraardhesit tuaj do ju ndjekin dhe persegutojne (keshtu me thane) 😛
  • Ngrohni furren ne 200 grade
  • Kur fasulet te jene bere (dhe mos I hiqni nga  zjarri – keshtu me than je tip I dyshimte qe praktikisht, vetem mbante nje restorant gjigand 😛 )ne nje tigan shtoni gjysmen e gotes te vajit dhe papriken ne zjarr te mesem. Trazojeni deri sa te miskohet tamam dhe paprika te jete kombinuar dhe fragrante me vajin.
  • Shtojeni kete ne tenxheren  me fasulet – trazojeni mire. Marinojeni me kripe dhe piper dhe lereni te vloje per rreth 3 minuta.
  • Te gjitha fasulet hidhini ne nje tave te thelle por nuk keni pse te hidhni te gjithe ujin. Mjaftoni te mbuloni afersisht fasulet.
  • Vendoseni rrumbullaken e qepes dhe specin e kuq qe te jene si dekor.
  • Piqeni ne furre per 30 minuta. Lereni te rrije 15 minuta dhe shtoni majdanozin.

Komentet:

  • Dekorin edhe e kisha hequr 😛
  • Mund te eksploroni me ereza te ndryshme dhe besoj qe ka nevoje per pak djegesi – ndonje spec djeges ose piper I kuq
  • Vaji me duket pak I tepert…

Shkupi

Tags:

Shendetshmerisht
  • Incognito Chef

    In house chef

    Food enthusiast - your average corporate career junkie with some weird taste in food. Tasty healthy food that can be done quickly, with the least amount of mess and easy breezy.

Ads

You May Also Like

Byreku më i thjeshtë në botë

Unë jam rritur me konceptin që të djelave shkohet nga prindërit, edhe mami bën ...

Toptha Cokollate plot energji

Kjo nuk eshte recete tamam – thjesht kombinohen ca perberes te cilet te zgjojne. ...

Byrek me kungull

Nuk e di në mendoni njëlloj, por personalisht jam tejet nazelie kur vjen puna ...

Caj Jeshil

Arsyet pse duhet te perdorim Caj Jeshil.

Kushedo qe lexon nje artikull online ose nje gazete e ka vene re zhurmen ...

Receta klasike: Rizoto milanez

Nëse keni dëgjuar fjalën “rizoto”, padyshim që në një pikë të jetës tuaj mund ...

Si ti japim drejtim pertacise te mengjesit

  Kjo gje duhet bere para se te pihet kafe, keshtu qe lexues te ...